Noutăţi

 • Noiembrie 2009

  • 13 Noiembrie 2009

   Cresc vânzările de benzină şi gaz lichefiat

   În ianuarie – septembrie 2009, vânzările cu amănuntul a benzinei pe piaţa internă au crescut, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, cu 5,7% şi au alcătuit 149,8 mii tone, iar cele ale gazului lichefiat – cu 10,1% şi au constituit 40 mii tone. Totodată, vânzările de motorină s-au redus cu 14,1% şi au însumat 134,4 mii tone, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind evoluţiile pe piaţa produselor petroliere.

  • 10 Noiembrie 2009

   Consumul de gaze naturale s-a redus în 9 luni cu peste 10%

   În ianuarie – septembrie 2009, volumul importului de gaze naturale în Republica  Moldova (fără regiunea transnistreană) a scăzut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut,  cu 10,7% şi a constituit 734,08 mil. m3, iar consumul acestora s-a redus cu 10,6% şi a alcătuit 679,07 mil. m3, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre evoluţiile pe acest segment al pieţei energetice.

  • 9 Noiembrie 2009

   În 9 luni, consumul de energie electrică a fost similar celui din anul trecut

   În ianuarie - septembrie 2009, volumul total al consumului de energie electrică în R. Moldova (fără regiunea transnistreană) a fost practic egal cu cel înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut: acesta a crescut doar cu 0,2 la sută şi a constituit 2 mld. 367,68 mil. kWh, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind situaţia pe acest segment al pieţei energetice.

 • Octombrie 2009

  • 27 Octombrie 2009

   Experţi străini evaluează activitatea ANRE

   Un grup de experţi străini delegaţi la Chişinău de Asociaţia Regională a Autorităţilor de Reglementare în Energetică (ERRA) evaluează săptămâna curentă metodele şi practica de lucru ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Evaluarea se efectuează în cadrul proiectului „Consolidarea potenţialului autorităţilor de reglementare în energetică din Europa de Est şi Asia Centrală”.

  • 1 Octombrie 2009

   ANRE a aprobat o nouă Metodologie de calcul a tarifelor la gazele naturale

   Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi, 1 octombrie, în şedinţă publică, o nouă metodologie de determinare, aprobare şi aplicare a tarifelor la gazele naturale. Ea a fost adoptată în legătură cu expirarea termenului de valabilitate a metodologiei existente şi va fi aplicată în următorii cinci ani pentru toate întreprinderile din sectorul de gaze.

 • Septembrie 2009

  • 30 Septembrie 2009

   Aviz!

   Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunţă pentru joi, 1 octombrie 2009, convocarea unei şedinţe publice, la care urmează să fie discutată şi aprobată o nouă metodologie de determinare, aprobare şi aplicare a tarifelor la gazele naturale.
   Şedinţa se va desfăşura, cu începere de la ora 10.00, în sala de conferinţe a ANRE (str. Columna, 90, etaj II).
   Serviciul de presă al ANRE
   30 septembrie 2009

  • 25 Septembrie 2009

   Aviz!

   Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a organizat azi 25 septembrie 2009 în incinta „Moldova Gaz” un seminar cu agenţii constatatori din domeniu, privind aplicarea prevederilor Codului Contravenţional al Republicii Moldova.

   Seminarul se înscrie în campania de informare şi instruire desfăşurată de ANRE pentru persoanele cu funcţii de răspundere din sectorul gazelor naturale, care au dreptul de a constata contravenţiile din sectorul respectiv.

  • 14 Septembrie 2009

   ANRE continuă campania de informare privind aplicarea Codului Contravenţional

   Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat la 8 şi 10 septembrie 2009, la S.A. „RED Nord-Vest” Donduşeni şi Î.C.S. „RED Union Fenosa” Chişinău, seminare privind aplicarea prevederilor Codului Contravenţional  la care au participat persoane cu funcţii de răspundere de la întreprinderile nominalizate. Seminarele se înscriu în campania de informare şi instruire desfăşurată de ANRE pentru persoanele cu funcţii de răspundere de la unităţile energetice din republică, care au dreptul de a constata contravenţiile administrative în domeniul energetic.

  • 9 Septembrie 2009

   ANRE a redus tariful mediu de livrare a gazelor naturale cu 10,1%

   Urmare a diminuării preţurilor de achiziţie a gazelor naturale procurate de la SAD „Gazprom” în trimestrele II şi III ale anului curent şi a altor factori obiectivi cu impact pozitiv asupra costurilor incluse în tariful mediu în vigoare la gazele naturale livrate consumatorilor finali, Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis, în şedinţa sa publică din 9 septembrie, reducerea acestui tarif cu 10,1%: de la 3523 lei/ 1000 m3 la 3166 lei/ 1000 m3.

  • 8 Septembrie 2009

   Aviz!

   Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunţă pentru miercuri, 9 septembrie 2009, convocarea unei şedinţe publice, la care va discuta chestiunea privind actualizarea tarifelor la gazele naturale livrate consumatorilor finali. După încheierea şedinţei va urma un briefing pentru presă.
   Şedinţa se va desfăşura, cu începere de la ora 10.00, în sala de conferinţe a ANRE (str. Columna, 90, etaj II).
   Serviciul de presă al ANRE
   8 septembrie 2009

  • 2 Septembrie 2009

   Consumul de gaze naturale s-a redus în primul semestru cu 10,3%

   În primul semestru al anului curent, volumul importului de gaze naturale în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) a scăzut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 11% şi a alcătuit 614,09 mil. m3, iar consumul acestora s-a redus cu 10,3% şi a constituit 571,87 mil. m3, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre evoluţiile pe acest segment al pieţei energetice.

 • August 2009

  • 26 August 2009

   Consumul de energie electrică a sporit în primul semestru cu doar 0,7%

   În primul semestru al anului curent, consumul de energie electrică în R. Moldova (fără regiunea transnistreană) a înregistrat, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, o creştere de 0,7 la sută şi a constituit 1 mld. 622,9 mil. kWh, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind situaţia pe acest segment al pieţei energetice.

  • 21 August 2009

   ANRE desfăşoară o campanie de informare privind aplicarea noului Cod Contravenţional

   Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat astăzi, 21 august, la Bălţi un seminar privind aplicarea prevederilor noului Cod contravenţional la care au participat persoane cu funcţii de răspundere de la întreprinderea de distribuţie a energiei electrice RED Nord şi de la cele 10 filiale ale acesteia. Seminarul se înscrie în campania de informare şi instruire desfăşurată de ANRE pentru persoanele cu funcţii de răspundere de la unităţile energetice din republică, care au dreptul de a constata contravenţiile în domeniul energetic.

  • 6 August 2009

   ANRE examinează care va fi impactul noului preţ de achiziţie a gazelor naturale asupra tarifelor finale

   Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a demarat procesul de examinare a impactului noului preţ de achiziţie a gazelor procurate de la SAD „Gazprom” din Federaţia Rusă asupra tarifelor actuale la gazele naturale livrate consumatorilor din R. Moldova.

  • 3 August 2009

   885 de consumatori au solicitat intervenţia ANRE

   În primul semestru al anului curent, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acordat asistenţă pentru 885 de consumatori de energie electrică şi de gaze naturale, care au adresat la ANRE petiţii şi sesizări telefonice prin intermediul „liniei fierbinţi”, arată un raport privind activitatea de protecţie a consumatorilor desfăşurată în perioada ianuarie-iunie 2009 de către această autoritate de reglementare.

 • Iulie 2009

  • 15 Iulie 2009

   A fost prezentat noul director general al ANRE

   Şeful aparatului Guvernului, Mihail Pop, l-a prezentat, astăzi, 15 iulie, colectivului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), pe noul director general al ANRE, Vadim Ceban.  El a fost numit în această funcţie, pentru o perioadă de patru ani, prin hotărârea Guvernului nr. 425 din 13 iulie 2009.

  • 1 Iulie 2009

   ANRE a eliberat, în primul semestru, 17 licenţe de activitate pe piaţa energetică

   În primul semestru al anului curent, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a eliberat agenţilor economici 14 licenţe pentru genuri de activitate pe piaţa produselor petroliere, două - pe piaţa gazelor naturale şi una – pe piaţa energiei electrice. La 1 iulie 2009 numărul total al licenţelor eliberate de ANRE pentru desfăşurarea diferitor genuri de activitate pe piaţa energetică a constituit 234. Acestea sunt deţinute de către 158 agenţi economici. Unii dintre ei deţin licenţe pentru mai multe genuri de activitate.

 • Iunie 2009

  • 5 Iunie 2009

   ANRE creează condiţii pentru valorificarea resurselor de energie regenerabilă

   Garanţiile de origine pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de energie se eliberează lunar, în baza cererii depuse de producător, de către operatorul reţelei de transport sau de distribuţie pentru cantităţile de energie produse în luna precedentă de instalaţiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie, la care puterea generată este de cel puţin 10 kW.

 • Mai 2009

  • 26 Mai 2009

   Furnizorii de energie electrică şi gaze naturale vor fi amendaţi pentru încălcarea condiţiilor de licenţă

   Furnizorii de energie electrică şi gaze naturale care încalcă condiţiile de licenţă şi drepturile consumatorilor riscă să fie sancţionaţi cu amenzi de la 300 la 500 de unităţi convenţionale (o unitate convenţională este egală cu 20 lei). Această prevedere se conţine în art. 169 al noului Cod contravenţional, care va intra în vigoare la 31 mai curent.   

  • 19 Mai 2009

   Consumul de benzină s-a majorat cu 10,4%

   În primul trimestru al anului curent, consumul de benzină în R. Moldova (fără regiunea transnistreană) a crescut, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, cu 10,4% şi a constituit 44681 tone, cel de gaze lichefiate – cu 18,4% şi a alcătuit 11374 tone, iar consumul de motorină s-a redus cu 14,4% şi a însumat 38703 tone, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind evoluţiile pe piaţa produselor petroliere.

Pagini